Det här är ingen intervju. Det här är Robert Smiths tankar om samtliga låtar som är med på "Galore". Så här tycker och tänker alltså allas våran Robert om låtarna i tur och ordning:

1. Why Can´t I be You? (Kom ut i April -87. Från skivan "Kiss Me Kiss Me Kiss Me")
"Jag var i Peru sommaren 1985 och hälsade på mitt fadderbarn Aurora. Det är den enda gången jag har träffat henne hittills. Sista kvällen som jag var där så skrev jag låten. Tim Pope gjorde videon. Videon var ett försök att katalogisera alla olika påhittade karaktärer som jag hade hittat på under min vistelse där i Peru. Vi skrev manuset till videon på en kväll inne på en pub.

2. Catch ( Kom ut i Juni -87. Från skivan "Kiss Me Kiss Me Kiss Me")
1970 när jag var 10 år gammal så ramlade jag av min cykel och slog mig ganska ordentligt. De följande två åren så hade jag återkommande hallucinationer på dagarna som handlade om en tjej som hette "Bunny". 1972 så flög jag för första gången i mitt liv. Redan efter några minuter uppe i luften så hamnade planet i turbulens. Plötsligt så mådde jag väldigt illa och började spy väldigt mycket, plus att jag fick en fruktansvärd huvudvärk. Efter detta obehagliga äventyr så slutade mina "Bunny"-hallucinationer att komma tillbaka. 1984 när jag satt på JFK-flygplatsen i New York och väntade på att komma in i landet så träffade jag en tjej som såg ut precis som "Bunny" hade gjort i mina hallucinationer. Jag växlade bara några ord med henne, men fick i alla fall reda på att hon hette Anna. "Catch" handlar om detta osannolika sammanträffande. Tim Pope gjorde även videon till den här låten. Videon spelades in hemma hos Lady Kildare i Cap Camarat som ligger i Provance i Frankrike. Lustigt nog så var inte Lady Kildare barndomsnamn varken "Bunny" eller Anna!

3. Just Like Heaven (Kom ut i Oktober -87. Från skivan "Kiss Me Kiss Me")
Låten handlar om ett liv, alternativt en magisk kväll som jag spenderade med en tjej som heter Mary (Roberts fru om någon inte visste det) 1980. Det var längst upp på ett berg som heter Beachy Head vid en vacker plats som kallas "Självmordsplatsen" som ligger i Sussex som ligger i England. Orden i texten är handlar ganska mycket om vad som hände då. Jag vaknade nämligen upp där på klippsatsen och då var hon borta. Sex år senare så ringde plötsligt telefonen. Detta var bara några dagar innan "Kiss Me Kiss Me Kiss Me" skulle släppas. Jag och Mary hittade varandra igen precis lagom för att båda skulle kunna vara med i videon till "Just Like Heaven". Som även den är gjord av den gamle trotjänaren Tim Pope. Och som utspelas på just det berget, på just den klippan.

4. Hot Hot Hot (Kom ut i Feburari -88. Från skivan "Kiss Me Kiss Me Kiss Me")
En låt som vi spelade en natt på en vingård i Provance i Frankrike. Vi upptäckte/experimenterade med de olika stegen av medvetslöshet. Om man lyssnar riktigt noga i verserna så kan man faktiskt höra delar av ortsbefolkningen sjunga med. Videon av Tim Pope till låten fångar stämningen den kvällen oerhört bra. Fast symboliken i videon är lite obskyr.

5. Lullaby (Kom ut i April -89. Från skivan "Disintegration") När jag var riktigt ung så hade jag en riktigt konstig morbror (som också hette Robert!) han brukade roa sig med att skrämma mig på alla möjliga olika sätt. En av hans favoriter var att viska hemska godnattsagor för mig. Dessa historier gick ofta ut på att en hemsk varelse alltid kallad "The Spiderman" åt upp små pojkar. En kväll så klättrade till och med min morbror in genom mitt sovrumsfönster efter att jag hade släckt lampan. Jag skrek jättelänge, det kändes som att jag skrek i flera dagar. Från och med den natten så slutade min morbror berätta dessa hemska godnattsagor för mig. Men min rädsla för mörker och för spindlar höll i sig i flera år. Tim Popes video till låten vann BPI:s pris "Årets Video"… så jag borde väl tacka morbror Robert, vart du nu än befinner dig.

6. Fascination Street (Kom ut i April -89. Från skivan "Disintegration")
En sång i allmänhet om att (ofta lite cyniskt) upptäcka höjdpunkterna i nattlivet i en stad där man inte tidigare har varit. Löst baserat på ett speciellt bands äventyr i New Orleans 1985. Lite klichévarning kanske men det mesta är faktiskt dött där. Tim Popes vanligtvis bra videotankar är inte riktigt med i videon till låten. Vi i bandet var inte heller riktigt med när vi skulle spela in videon om jag kommer ihåg allt rätt…

7. Lovesong (Kom ut i Augusti -89. Från skivan "Disintegration")
Det finns inga historier eller ord som man kan förklara i texten. Det är helt enkelt bara en "Lovesong". Tim Popes video av låten filmades i "The Cave of Souls" vid Cheddar Gorge, Somerset i England.

8. Pictures of You (Kom ut i Mars -90. Från skivan "Disintegration")
Delvis så kommer idén till texten från en uppsats av Myra Poleo som hette "The Dark Power of Ritual Pictures. När jag hade läst den uppsatsen så rev jag sönder alla mina gamla personliga foton och tog sönder nästan alla mina videofilmer. Jag tror att jag försökte städabort mitt förflutna… Det gick bara några dagar efter den händelsen innan jag började att ångra vad jag hade gjort. Jag ångrade mig fruktansvärt mycket, och jag gör det fortfarande! Videon till låten som Tim Pope som vanligt gjorde spelade vi in i Ballachulish i Skottland. Vi spelade in videon under den "stora snö veckan" i Feburari 1990. Trots palmträden i videon så har jag aldrig frusit så mycket som då! Det tog 2 hela dagar för oss i bandet att resa de 500 Engelska milesen hem till London…

9. Never Enough (Kom ut i September -90. Från skivan "Mixed Up"
1990 så blev The Cure ett fyrmannat gitarrband för ett kort tag. Vi bokande en veckas studiotid hos den berömda "Farmyard"-studion i Surrey, England… Vi pluggade in våra instrument… Och vi rockade! Texten till låten handlar om en av mina mindre roande karaktärsdrag, nämligen att aldrig vara helt nöjd med det jag gör. Det här året vann vi BPI:s pris "Årets bästa Engelska band". Tim Pope gjorde videon som spelades in i slutet av Hastings pir i Sussex, England. Han som spelade killen i början av videon som lockar in folk in till "The Freak Show" blev arresterad och åtalad för försök till bedrägeri. Anledningen till detta var att strax efter att den scenen där han är med i var klar så försökte han använda ett stulet kreditkort samtidigt som han försökte härma kreditkortets ägare, nämligen vår skivbolagschef Chris Perry.

10. Close to Me (Closest Mix) (Kom ut i Oktober -90. Från singeln med samma namn)
En återutgivning av en sång som från början finns att finna på 1985:s album "The Head on the Door". Den här versionen är vädigt gömd Paul Oakenfold version. annorlunda. "Close to Me" är en låt som handlar om klaustrofobiska nattliga förföljelser… Jag kan inte säga något mer om det… I den nya videon till "Close to Me", gjord av Tim Pope så fortsätter helt enkelt handlingen där den slutade i orginalversionens video. Vilket många uppskattade. Så vi åkte helt enkelt tillbaka till toppen av berget "Beachy Head"!

11. High (Kom ut i Mars -92. Från skivan "Wish")
En sång som handlar om Dorothy, en väns barn, hon var (är!) helt otrolig på att sätta ihop ord till bra meningar, "Sky as a Kite" är en av hennes meningar. Hon var dessutom helt övertygad om att hon kunde flyga. Lustigt nog (?) så trodde även jag det under flera år när jag var liten. Så jag var den enda "vuxna" personen som lyssnade på henne utan att skratta… Det tråkiga är att nu säger hon att hon inte flyger längre… Tråkigt nog så gör inte jag det heller… Tim Pope gjorde videon. Den spelades in i Mexico, där det var så varmt att man inte kunde tänka. Hela inspelningen var en mardröm från början till slut!

12. Friday I´m in Love (Kom ut i Maj -92. Från skivan "Wish")
Jag skrev den här låten på 15 minuter en solig Fredagseftermiddag utanför "The Boat Inn", Oxford, England 1992. För att på nått sätt kapsla in den där känslan av förväntan. Videon av Tim Pope spelades in under 3 timmar, och vann MTV:s "Årets bästa video", framröstad av MTV:s europeiska tittare. Den här "Friday"-saken är nog det snabbaste vi har gjort.

13. A Letter to Elise (Kom ut i Oktober -92. Från skivan "Wish")
Det här är tredje singelnvalet från "Wish"-skivan. Kag tycker inte att det var ett bra val. (Valet gjordes av folk som "förstår sig på marknaden" på skivbolaget, för ovanlighetens skull…) Jag hade precis läst "Les Enfants Terribles" av Jean Cocteau, Hence "Elise" och just brevet (letter) i titlen refererar till "A Letter to Hermione" av David Bowie… Sången är väldigt medvetet skriven och refererar till en massa olika saker, flera av dessa saker är väldigt personliga... Känslostämmningen är den man får när man vägrar att inse att oundvikliga förändringar måste ske. Videon till låten har inte Tim Pope gjort, utan det har Aubrey Powell gjort. Den är filmad på scen när vi soundcheckar, och det märks!

14. The 13:th (Kom ut i April -96. Från skivan "The Wild Mood Swings")
Vi var lediga en kväll när vi var i Rio 1995, och bestämde oss då för att en av oss skulle uppträda på en lokal nattklubbs talangtävling; lotten föll på mig. Det var otroligt pinsamt för jag spelade och sjöng nämligen "Copa Cobana"… Jag kom inte ens till delfinalen! Hon som vann var en fantastisk kvinna som heter Angelica, hon sjöng "The 13:th" fast jag inte ens hade hunnit skriva klart hela… Sophie Muller har gjort videon till låten. Ambitionen med videon var att försöka fånga känslan som fanns den natten, och följande morgon… Och det lyckades!

15. Mint Car (Kom ut i Juni -96. Från skivan "The Wild Mood Swings")
En skinande uppföljare till "Friday I´m in Love"… Mera förväntningar och lycka, och den här gången utan ett sorgligt slut! Mint Car är slang inom Cure och betyder snabb resa. Det är Richard Heslop som har gjort videon till låten. Videon är anmärkningsvärd för sitt höga tempo, färgerna och livfullheten.

16. Strange Attraction (Kom ut i Oktober -96. Från skivan "The Wild Mood Swings")
Den här texten är skriven ur kaos teorins sätt att berätta en historia som handlar om missuppfattningar människor i mellan… Jag har ofta mot min vilja fått ta del av långa brevväxlingar mellan olika personer så som opartisk person. Mina svar på frågor som då har dykt upp har omedvetet kommit med i mina texter… Ord som tex "Strange Attraction"… Passande nog med tanke på vad texten handlar om så gjorde vi ingen video till den här låten…

17. Gone (Kom ut i December -96. Från skivan "The Wild Mood Swings")
Jag försökte visa "kom igen och ryck upp dig"-känslan som jag är så känd för… (ironiskt) Videon är från en konsert som vi gjorde i La Forum. Det är Steven Hanft som har gjort videon. Hur som helst så blev inte videon så bra i alla fall…

18. Wrong Number (Kom ut i Oktober -97. Från singeln med samma namn.)
Jag träffade Mark Planti som var med och producerade Bowies skiva "Earthling" och Bowies gitarrist Reeves Gabrels i Januari -96 på Bowies 50-års kalas/show i New York, vi kom väldigt bra överens! Några månader senare när jag hade gjord grunden till "Wrong Number" så ringde jag till Mark och frågade om han hade lust att tillbringa en helg med mig i en studio i London… Av en tillfällighet så skulle han ändå förbi London just den helgen så jag bjöd in honom och hans gitarr. På Söndagen så var "Wrong Number" klar! Tim Pope var också på Bowies show. Vi hade en tårfylld återförening, och jag visste med en gång att den sista videon på "Galore" behövde hans "touch", och jag tror att jag hade rätt! Jag tycker att det känns bra att "Wrong Number" finns med på den här samlingen, tillsammans med en hel del andra underbara låtar. 10 år på 73 minuter… Snacka om !The Drowning Man"!

Tillbaka till intervjuer